Konferencja Zdrowotna "Skuteczna profilaktyka i nowoczesne metody leczenia nowotworów "
Organizmu nie można oszukać
5 października 2016 r. w sali widowiskowej Zamku Kazimierzowskiego w Przemyślu dr Grażyna Pająk, jedna z najbardziej cenionych po...lskich dietetyczek, podczas Konferencji Zdrowotnej przekazała wiele cennych informacji w zakresie żywienia. Uczestnicy dowiedzieli się m.in. jaki styl życia prowadzić, aby przeciwdziałać poważnym zachorowaniom. Również Pani Bożena Dzieżyc podzieliła się z zebranymi cenną wiedzę.
Na początku, po powitaniu, można było podziwiać "w akcji" Grupę Tańca Historycznego PCKiN Zamek. Następnie dr Pająk specjalizująca się w sposobach odżywiania pacjentów chorujących na schorzenia przewlekle, zauważyła: "Musimy przyjąć do wiadomości kilka podstawowych faktów". Później mówiła m.in. o czynnikach decydujących o zdrowiu,, otyłości, o tym, co organizm człowieka zakwasza, o niedoborze odporności prowadzącym do chorób, zawartości składników odżywczych w warzywach, owocach, o dobrym samopoczuciu, kondycji, których nie można kupić.
"Po pierwsze na przestrzeni ostatnich stu lat nasze pożywienie uległo diametralnej zmianie. Możemy jej nie zauważać, bo nazwy produktów są często takie same, ale w rzeczywistości są one po modyfikacji genetycznej, wzbogacone chemią, sztucznie nawożone i zawierają o wiele mniej wartości odżywczych niż sto lat temu. Nigdy nie pojmiemy czym jest zdrowie, jeśli nie pojmiemy wagi pożywienia - to bardzo ważne, żebyśmy byli świadomi w naszych wyborach. Polskie społeczeństwo jest jednym z najszybciej tyjących w Europie. Paradoksalnie jednak współczesna nadwaga ma wiele wspólnego z niedożywieniem. Pochłaniamy olbrzymie ilości pokarmów, bo naszym organizmom brakuje substancji odżywczych i mikroelementów, których w naszym jedzeniu zwyczajnie brakuje" - alarmowała pani doktor.
Warto pamiętać, że zgodnie z definicją Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) zdrowie jest stanem pełnej sprawności fizycznej, psychicznej i społecznej, a nie jedynie brakiem choroby lub kalectwa.
Przytaczane przez dr Pająk dane były dla niektórych osób zaskakujące, a dla większości wręcz zatrważające. Okazuje się, że nie tylko nie dostarczamy organizmowi niezbędnych mikroelementów, ale w dodatku trujemy go chemią... Spożywamy jej 9 do 12 kilogramów rocznie.
Podsumowując pani dr powiedziała: "Każdy kęs ma znaczenie, a życie jest zbyt krótkie, by jeść byle jak".
Pani Bożena Dzieżyc ekspert ubezpieczeń zdrowotnych mówiła: "Po pierwsze profilaktyka. Zmieniając swoje przyzwyczajenia jesteśmy w stanie zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia u nas choroby nowotworowej. Po drugie, nawet jeśli już staniemy przed faktem, powinniśmy pamiętać, że raka można wyleczyć". Następnie dodała m.in.: "Dziś, dzięki olbrzymiemu postępowi medycyny, dostępne są nowoczesne terapie, pozwalające nawet w trudnych przypadkach powstrzymać, a nawet cofnąć chorobę".
Organizator konferencji Sławomir Sulencki menedżer sprzedaży firmy Aviva zapewniał: "Nasza firma zainteresowała się tematyką nowoczesnych metod leczenia nowotworów, ponieważ, proponując klientom produkty odpowiadające na potrzeby zabezpieczenia finansowego sytuacji związanych z poważnymi zachorowaniami, chcemy odpowiedzialnie podejść do tematu edukacji zdrowotnej". Następne, po tym niezwykle ciekawym spotkaniu, dodał: "Podczas Konferencji uczestnicy odpowiadali na pytanie czy w sytuacji poważnego zachorowania chcieliby korzystać z własnych oszczędności czy woleliby wykorzystać środki z polisy. Zgodnie z przewidywaniami ponad 85% uczestników woli zachować oszczędności, a w celu leczenia skorzystać z polisy ubezpieczeniowej. To potwierdza, że posiadanie dobrze dopasowanego programu ubezpieczenia zdrowotnego jest obecnie niezbędne".
Organizatorami konferencji byli: Towarzystwo Ubezpieczeniowe AVIVA oraz Stowarzyszenie Ruch Kobiet do Walki z Rakiem Piersi EUROPA DONNA Przemyśl.
Tekst i zdjęcia Zdzisław Wójcik ZDJĘCIA